IJs!

Zomer, dat betekent ijs. Dat was in de klassieke oudheid niet anders – al was het genieten van een ijsje voorbehouden aan een kleine groep bevoorrechten. Van de Griekse heerser Alexander de Grote werd gezegd dat hij tijdens zijn veroveringen slaven de bergen in stuurde om ijs naar beneden te halen, maar dan vooral om drank te koelen.

Keizer Nero ging bijna vier eeuwen later in Rome al een stap verder in de richting van ons hedendaagse consumptie-ijs. Goed gedocumenteerd is het verhaal niet, maar hij zou zijn bedienden geregeld de bergen in hebben gestuurd voor verse sneeuw.

Met honing en fruit op smaak gemaakt, was die sneeuw een koele bekroning van een zomers banket. En in de ruïnes van Pompeii zijn sporen aangetroffen van wat een voorloper van onze ijssalon kan zijn geweest: een winkel waar ijs van de top van de nabije Vesuvius werd verkocht, ook weer gezoet met honing. Ook de citroensorbet zou een Romeinse vinding zijn.


'IJs!' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.