Sandalenmode

Met de zomer in aantocht grijpen we weer graag in de schoenenkast naar onze sandalen. Die hebben we te danken aan de Grieken. In het Mediterrane klimaat was de sandaal tweeduizend jaar geleden gemeengoed. Zelfs de Griekse goden zijn vaak afgebeeld met sandalen aan. Slaven en kinderen liepen vaak op blote voeten. De eenvoudige versie van de sandaal, niet meer dan een zooltje met een veter tussen de tenen, is zo’n beetje onze tegenwoordige slipper.

De Romeinen namen de sandalenmode later over. Zowel mannen als vrouwen gebruikten soms sandalen met hoge zolen van kurk om zo slanker te lijken. Het verhaal wil bijvoorbeeld dat keizer Augustus geregeld sandalen met hoge zolen droeg.

Romeinse schoenmakers hadden overigens meer in de aanbieding dan sandalen. Bijvoorbeeld de calceus, een leren schoen voor buiten en binnen; de socci, pantoffels van zacht leer voor gebruik binnenshuis, en carbinatae, schoenen van één stuk leer die vooral door boeren werden gedragen. Soldaten droegen caligae, leren laarzen.


'Sandalenmode' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.