Atheense Roodfigurige vaas, man met schrijftablet

Latijn in je mailbox

Wie wel eens een e-mail beantwoordt, is ermee bekend. Wanneer je reageert op eerder mailbericht over bijvoorbeeld een vergadering, wordt het onderwerp ‘re: vergadering volgende week’. Sommigen denken dat dit staat voor de afkorting van reply: antwoord.

De echte uitleg is meer klassiek. Re is latijn! Het tweeletterwoord betekent ‘inzake’ en is een verbuiging van het woord res, wat ‘zaak, ding, voorwerp’ betekent volgens het woordenboek van Harm Pinkster. Voor de gymnasiasten: re is ablativus respectus bij res, en geeft de betrekking of het opzicht aan.

Zo hebben moderne e-mails onverwacht klassieke wortels, en gebruiken we Latijn bij het versturen van iedere e-mail.

 

 


'Latijn in je mailbox' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.