Atheense Roodfigurige vaas, man met schrijftablet

Latijn in je mailbox

Wie wel eens een e-mail beantwoordt, is ermee bekend. Wanneer je reageert op eerder mailbericht over bijvoorbeeld een vergadering, wordt het onderwerp ‘re: vergadering volgende week’. Sommigen denken dat dit staat voor de afkorting van reply: antwoord.

De echte uitleg is meer klassiek. Re is latijn! Het tweeletterwoord betekent ‘inzake’ en is een verbuiging van het woord res, wat ‘zaak, ding, voorwerp’ betekent volgens het woordenboek van Harm Pinkster. Voor de gymnasiasten: re is ablativus respectus bij res, en geeft de betrekking of het opzicht aan.

Zo hebben moderne e-mails onverwacht klassieke wortels, en gebruiken we Latijn bij het versturen van iedere e-mail.

 

 


'Latijn in je mailbox' has 1 comment

 1. 28 september 2019 @ 11:26 Roger Van Bever

  Ik vraag me af of dit wel de juiste verklaring is: ik heb jarenlang voor mijn werk met Amerikanen en Engelsen gecorrespondeerd via papieren memo’s en later via e-mails. Ik ben een oud-gymnasiast en houd me sinds mijn pensionering bezig met Latijn en Grieks (10 jaar leeskring, cursussen , zelfstudie en veel lezen over de Oudheid). Als er velen zijn die denken dat Re: staat voor reply dan vind ik dat zeer merkwaardig!
  Het staat voor ‘regarding’ en dat verwijst naar het onderwerp van de e-mail, m. a. w. een soort vooraankondiging van de inhoud.

  Volgens de Oxford woordenboeken is de etymologie als volgt:

  Herkomst:
  Middle English: from Old French regarder ‘to watch’, from re- ‘back’ (also expressing intensive force) + garder ‘to guard’.

  Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.