Kilometerteller

Wie de kilometerteller precies uitvond, is niet helemaal duidelijk. Sommigen schrijven hem toe aan Archimedes. De eerste beschrijving is in elk geval te vinden bij Vitruvius, en ook Heron van Alexandrië schrijft erover in zijn werk Dioptra. De klassieken noemden het apparaat hodometer, afgeleid van het Griekse hodos (weg).

Die eerste kilometertellers werkten als volgt: een Romeinse mijl was 1400 meter. Een karrenwiel van 1,2 meter diameter moest 400 maal draaien om een mijl te maken. Een slim mechanisme van tandwielen en pinnen zorgde ervoor dat er bij elke omwenteling een steentje in een kistje viel. Aan het eind van de rit kon je zo de afgelegde afstand berekenen door het aantal steentjes in de kist te tellen. In 1987 lukte het op de Universiteit van Groningen om zo’n kilometerteller na te bouwen.

Meer weten over Romeinen en techniek? Dan kun je tot 6 januari 2019 terecht in het Limburgs Museum in Maastricht bij de tentoonstelling High Tech Romeinen.'Kilometerteller' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.