Het zwaard van Damocles

Wie het zwaard van Damocles boven het hoofd hangt, kan maar beter oppassen: gevaar dreigt en je kunt er zelf maar weinig aan doen om het af te wenden. Onze hedendaagse zegswijze komt voort uit het klassieke verhaal van Damocles, een hoveling van de Siciliaanse koning Dionysius de Oudere. Damocles vertelde zijn koning steeds maar weer hoe jaloers iedereen was op diens positie en rijkdom. De koning wilde Damocles de andere kant van de medaille laten zien. Hij nodigde hem uit voor een rijk banket, maar liet een zwaard aan een paardenhaar boven het hoofd van Damocles bungelen, om hem zo duidelijk te maken dat iemand met geld en macht steeds uit allerlei hoeken wordt bedreigd – een wetenschap waar veel machthebbers vandaag de dag nog steeds graag mee zullen instemmen.


Tagged:


'Het zwaard van Damocles' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.