Testimonial: ‘Ik had mijn onderwijs in de klassieken voor geen goud willen missen’

Daniël deed in 2008 eindexamen op het Ignatius Gymnasium Amsterdam. Van hem ontvingen we onderstaande testimonial.

 

Ik had mijn onderwijs in de klassieken voor geen goud willen missen. Zowel direct als indirect heb ik in verschillende landen het belang ervaren van een gemeenschappelijke basis: de oudheid biedt voor veel onderwerpen de basis voor ontwikkeling van het moderne denken. Van recht tot wiskunde, van maatschappelijke organisatie tot politieke wereld, van filosofie tot architectuur: overal zie je klassieke elementen terugkomen.

Ja, het is soms wat elitair, maar ik heb gemerkt dat het zeker helpt om je staande te houden in internationale omgevingen waar je als land of bedrijf invloed wilt hebben.

Het zal deels ook te maken hebben met de bevlogenheid van een reeks docenten klassieke vakken die ik heb gehad, maar voorbeelden, verhalen, mythen, ze zijn alles behalve achterhaald. Ik durf zelfs te stellen dat leerlingen hier meer aan overhouden/van onthouden dan van de meeste geschiedenisonderwerpen.

Wat betreft het talige aspect, dat staat voor mij buiten kijf: mijn basis in de klassieken heeft enorm geholpen bij het leren van moderne talen. In het Nederlands leren we geen naamvallen of geslachten en dat wordt steeds beter merkbaar. In andere landen mist de ‘native’ taal weer elementen vanuit het Engels, waardoor grove vervoegingsfouten schering en inslag zijn.

De klassieke talen helpen de structuur, de basis, de opbouw van andere talen en talige mechanismes te begrijpen. De klassieke talen verrijken ons gevoel voor taal en helpen bij het begrijpen van context.

Daarnaast heb ik veel gehad aan de taalkundige begrippen (en hun benamingen in het buitenlandse onderwijs), maar ook in internationale medische discussies, waar het toch wel fijn is om niet bang te worden van Latijnse benamingen, als je artsen met verschillende talige achtergronden wilt samenbrengen.'Testimonial: ‘Ik had mijn onderwijs in de klassieken voor geen goud willen missen’' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.